ZESPÓŁ SZKÓŁ EKONOMICZNO - HOTELARSKICH
im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu

 

 

 

 

SUKCES W KONKURSIE "MŁODY INWESTOR"
SUKCES W KONKURSIE "MŁODY INWESTOR"

W dniu 16.04.2024 na Wydziale Nauk Ekonomicznych w Koszalinie odbyła się II edycja Ogólnopolskiego Konkursu Giełdowego "Młody Inwestor". Piątka naszych uczniów wzięła w nim udział. Zadaniem każdego z nich było zainwestować 10 000 zł i uzyskać jak największy zysk. Zadanie nie było łatwe, sytuacja na rynku był trudna, ale jednemu z naszych uczniów udało się uzyskać zysk. Zajął on 5 miejsce pokonując 88 uczestników. Gratulujemy!

GALERIA SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ DEBIUTY 2024
GALERIA SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ DEBIUTY 2024

Czy obcowanie ze sztuką jest nam potrzebne? Oczywiście, że tak!  My sobie nie wyobrażamy, aby w naszym życiu zabrakło barwy i  koloru. Dlatego tak chętnie odwiedzamy naszą lokalną Galerię Sztuki Współczesnej.

TARGI EDUKACYJNE W EKONOMIE
TARGI EDUKACYJNE W EKONOMIE

W dniu dzisiejszym, wraz z Poradnią Psychologiczno-Pedagogiczną, mieliśmy zaszczyt zorganizowania w naszej szkole TARGÓW EDUKACYJNYCH. Gościliśmy w swoich murach przedstawicieli szkół ponadpodstawowych z naszego powiatu, którzy przygotowali atrakcyjne stanowiska. Młodzież klas ósmych miała okazję zapoznać się z ofertą edukacyjną oraz porozmawiać ze starszymi kolegami.

XII GIEŁDA GASTRONOMICZNA ZAKOŃCZONA
XII GIEŁDA GASTRONOMICZNA ZAKOŃCZONA

Jako partnerzy Firmy Klimatex, wspieraliśmy po raz dwunasty  to wydarzenie, poprzez udział naszych uczniów w obsadzie biura giełdy.

MAMY KOLEJNE DOFINANSOWANIE
MAMY KOLEJNE DOFINANSOWANIE

Wspaniała wiadomość! Nasze Technikum otrzymało dofinansowanie z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej!

Następny
Poprzedni
Shadow

W dniu 8 grudnia 2023r. w pracowni gastronomicznej CKZ  ZSE-H w ramach promocji szkoły w środowisku lokalnym odbyły się warsztaty cukiernicze z zakresu przygotowania  i dekorowania wyrobów piernikowych. Uczestnikami zajęć byli uczniowie i uczennice  klasy IIID D ze szkoły Podstawowej nr 7 im. Zjednoczonej Europy w Kołobrzegu.

Zajęcia prowadziły nauczycielki praktycznej nauki zawodu mgr inż. Ewa Wasilewska i mgr inż. Emilia Wieremiej -Woźna. Uczniów podstawówki podczas pracy wspierały praktykantki CKZ ZSE-H  z klasy III kelner oraz klasy II cukiernik.

Dzieci na początku poznały historię ciasta piernikowego, jego podstawowe surowce  oraz organoleptycznie oceniły składniki wchodzące w skład mieszanki przyprawy do piernika. Zdziwienie wywołały takie przyprawy jak kora drzewa cynamonowego, kardamon pieprz czarny, czy ziele angielskie, które pomimo, że mają charakterystyczny, piekący smak znajdują się w tych słodkich wyrobach. Następnie młodzi adepci cukiernictwa  po wysłuchaniu zasad pracy na stanowiskach, umyciu rąk  oraz założeniu fartuszków   ochoczo przystąpili  do wałkowania i wycinania pierników. W ruch poszły więc wałki i różne foremki,  a na blachach pojawiły się bałwanki, gwiazdki, domki, serca, śnieżynki, choinki i inne kształty. Uformowane ciasteczka powędrowały do pieca, a po ostudzeniu zostały pięknie ozdobione. Cóż za dzieła sztuki powstały... Każdy piernik był inny, niepowtarzalny w swojej  dekoracji, kolorze i kształcie. Często też bardzo szybko znikał w zadowolonej buzi dziecka.  Było więc kolorowo, słodko i pachnąco piernikowymi aromatami. Pani wychowawczyni klasy III  na pożegnanie podziękowała za możliwość uczestnictwa dzieci w zajęciach i zwróciła uwagę na fakt, że dawno nie widziała u swoich wychowanków takiego dużego zaangażowania  i ochoty do działania,  jak podczas tych warsztatów.

Może rośnie nam nowe pokolenie naszych uczniów i praktykantów -  gastronomów  i cukierników? Czas pokaże.... Tymczasem przebieg zajęć oraz słodkie efekty pracy dzieci można zobaczyć w galerii. 

Ewa Wasilewska 

SZANOWNY UŻYTKOWNIKU

Jeżeli chcesz przeskalować w górę zawartość strony, to naciśnij kombinację klawiszy
CTRL i +.

klawiatura

Jeżeli chcesz przeskalować w dół zawartość strony, to naciśnij kombinację klawiszy
CTRL i -.

klawiatura

Logo WCAG