ZESPÓŁ SZKÓŁ EKONOMICZNO - HOTELARSKICH
im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu

 

 

 

 

DZIEŃ OTWARTY W ZSE-H
DZIEŃ OTWARTY W ZSE-H

Za nami DZIEŃ OTWARTY W ZSE-H. Miło nam było gościć uczniów klas ósmych SP4, SP7, SP 8, SP9 i Morska Kraina. Uczniowie zwiedzili naszą szkołę i wzięli udział w krótkich zajęciach
warsztatowych. Jednak najcenniejszym doświadczeniem dla nich była możliwość rozmowy ze starszymi koleżankami i kolegami. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji.

SUKCES NASZYCH PIŁKAREK
SUKCES NASZYCH PIŁKAREK

I miejsce naszych zawodniczek w Mistrzostwach Powiatu Kołobrzeskiego w piłce nożnej dziewcząt.

KOLEJNY SUKCES NASZYCH SIATKARZY
KOLEJNY SUKCES NASZYCH SIATKARZY

Uczniowie naszej szkoły podczas odbywających się w Drawsku Pomorskim WOJEWÓDZKICH MISTRZOSTW W PIŁCE SIATKOWEJ zajęli zaszczytne 3 miejsce. Gratulacje dla drużyny i trenera!

WSPÓLNA NAUKA I ZABAWA
WSPÓLNA NAUKA I ZABAWA

Uczniowie z klasy 2a podczas lekcji pracowni gastronomicznej w ramach DNIA OTWARTEGO zaprezentowała swoje umiejętności młodszym kolegom z klas 8 szkół podstawowych. W ramach w/w zajęć młodzi adepci sztuki kulinarnej przygotowywali różnego rodzaju desery, które można było podziwiać i degustować.

SUKCES W KONKURSIE "MŁODY INWESTOR"
SUKCES W KONKURSIE "MŁODY INWESTOR"

W dniu 16.04.2024 na Wydziale Nauk Ekonomicznych w Koszalinie odbyła się II edycja Ogólnopolskiego Konkursu Giełdowego "Młody Inwestor". Piątka naszych uczniów wzięła w nim udział. Zadaniem każdego z nich było zainwestować 10 000 zł i uzyskać jak największy zysk. Zadanie nie było łatwe, sytuacja na rynku był trudna, ale jednemu z naszych uczniów udało się uzyskać zysk. Zajął on 5 miejsce pokonując 88 uczestników. Gratulujemy!

Następny
Poprzedni
Shadow

W dniu 8 grudnia 2023r. w pracowni gastronomicznej CKZ  ZSE-H w ramach promocji szkoły w środowisku lokalnym odbyły się warsztaty cukiernicze z zakresu przygotowania  i dekorowania wyrobów piernikowych. Uczestnikami zajęć byli uczniowie i uczennice  klasy IIID D ze szkoły Podstawowej nr 7 im. Zjednoczonej Europy w Kołobrzegu.

Zajęcia prowadziły nauczycielki praktycznej nauki zawodu mgr inż. Ewa Wasilewska i mgr inż. Emilia Wieremiej -Woźna. Uczniów podstawówki podczas pracy wspierały praktykantki CKZ ZSE-H  z klasy III kelner oraz klasy II cukiernik.

Dzieci na początku poznały historię ciasta piernikowego, jego podstawowe surowce  oraz organoleptycznie oceniły składniki wchodzące w skład mieszanki przyprawy do piernika. Zdziwienie wywołały takie przyprawy jak kora drzewa cynamonowego, kardamon pieprz czarny, czy ziele angielskie, które pomimo, że mają charakterystyczny, piekący smak znajdują się w tych słodkich wyrobach. Następnie młodzi adepci cukiernictwa  po wysłuchaniu zasad pracy na stanowiskach, umyciu rąk  oraz założeniu fartuszków   ochoczo przystąpili  do wałkowania i wycinania pierników. W ruch poszły więc wałki i różne foremki,  a na blachach pojawiły się bałwanki, gwiazdki, domki, serca, śnieżynki, choinki i inne kształty. Uformowane ciasteczka powędrowały do pieca, a po ostudzeniu zostały pięknie ozdobione. Cóż za dzieła sztuki powstały... Każdy piernik był inny, niepowtarzalny w swojej  dekoracji, kolorze i kształcie. Często też bardzo szybko znikał w zadowolonej buzi dziecka.  Było więc kolorowo, słodko i pachnąco piernikowymi aromatami. Pani wychowawczyni klasy III  na pożegnanie podziękowała za możliwość uczestnictwa dzieci w zajęciach i zwróciła uwagę na fakt, że dawno nie widziała u swoich wychowanków takiego dużego zaangażowania  i ochoty do działania,  jak podczas tych warsztatów.

Może rośnie nam nowe pokolenie naszych uczniów i praktykantów -  gastronomów  i cukierników? Czas pokaże.... Tymczasem przebieg zajęć oraz słodkie efekty pracy dzieci można zobaczyć w galerii. 

Ewa Wasilewska 

SZANOWNY UŻYTKOWNIKU

Jeżeli chcesz przeskalować w górę zawartość strony, to naciśnij kombinację klawiszy
CTRL i +.

klawiatura

Jeżeli chcesz przeskalować w dół zawartość strony, to naciśnij kombinację klawiszy
CTRL i -.

klawiatura

Logo WCAG