ZESPÓŁ SZKÓŁ EKONOMICZNO - HOTELARSKICH
im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu

WARSZTATY - DOBRE CIASTO NA PIZZĘ

W dniu 18.11.2022 roku w Centrum Kształcenia Zawodowego w ramach zajęć praktycznych odbyły się warsztaty dla uczniów klasy III kucharz pod tytułem
”Pizza Syciliana”.

Celem zajęć było zapoznanie uczniów praktykantów z historią pierwszej pizzy na świecie, w  czasie których za pomocą prezentacji uczniowie poznali odpowiedzieć na najważniejsze pytania:

  1. Jakie ciasto ma prawdziwa napoletana?
  2. Jak układać ser?
  3. Jak wypiekać pizzę?

W części praktycznej uczniowie sporządzili samodzielnie ciasto z oryginalnej mąki włoskiej firmy Master Martini, zapoznali się z techniką podziału ciasta na kęsy oraz sposobem formowania placka. W trakcie warsztatów praktykanci nabyli umiejętności przygotowywania ciasta metodą bezpośrednią oraz nauczyli się prawidłowo wypiekać placki pizzy. Każdy uczeń samodzielnie przygotował pizzę ze swoimi ulubionymi dodatkami. Pomysłodawcą warsztatów był nauczyciel praktycznej nauki zawodu Pan Marcin Grzeszczyk, który jako specjalista opiniował kwalifikację rynkową „ Przygotowanie i wypiekanie pizzy”, która została wpisana do rejestru PRK 3. Nauczyciel ćwicząc z młodzieżą, modyfikując podstawowy przepis na pizzę poprzez zmienianie ilości poszczególnych podstawowych składników i wykorzystując różne rodzaje mąki uzyskał ciasto o bardzo dobrej strukturze, które zadawala gusta wielu zwolenników tego włoskiego specjału.  Warsztaty przebiegły sprawnie i smacznie, a uczniowie nie kryli swojego zadowolenia 😊

 

Renata Grodzka- Truszkowska

SZANOWNY UŻYTKOWNIKU

Jeżeli chcesz przeskalować w górę zawartość strony, to naciśnij kombinację klawiszy
CTRL i +.

klawiatura

Jeżeli chcesz przeskalować w dół zawartość strony, to naciśnij kombinację klawiszy
CTRL i -.

klawiatura

Logo WCAG